HOZZÁSZÓLÁSOK

2020-09-21

[2009-12-21 10:05]

  A magyarságtudományok önértelmezései

"Az eredeztetés megszokott fordulata, hogy a szerző valamelyik bibliai hőstől származtatja népét. A magyarsággal kapcsolatban több bibliai név is felmerült, akikkel eleinket kapcsolatba hozták. A 10. századi Nyugat-Európában felmerült az a nézet, hogy a kalandozó magyarok Góg és Magóg népe, akik a végítélet előtt jönnek el."

Dobos István és Bene Sándor professzor urak szerkesztésében megjelent a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság kiadásában a doktoriskolák II. nemzetközi konferenciájának (Budapest, 2008. augusztus 22-24.) teljes anyaga.

Benne FENYVESI Kristóf: Genealógia, kultúra, tudomány (Az önmegfigyelés megfigyelése és a magyarságtudományok).

Az előadás elérhető itt, a teljes kötet pedig itt.

Gerhes Gábor: Letakart harcosok

Gerhes Gábor: Letakart harcosok

HOZZÁSZÓLÁSOK  (3)


3.    zsu zsa    [2009-12-23  15:24]

Azért nagy okosságomban csak elszúrtam ezt a béna szót: ambiguis akarok lenni! Vagy legalább kétértelmű, ha az nem megy.


2.    zsu zsa    [2009-12-23  15:22]

Amúgy meg valójában mégsem kár, hogy egyszerre bosszankodom és elröhögöm magam ezeken a szavakon, mert a zseniálisan okos szöveg így éri el, hogy maga is ambigiussá váljon, stilárisan stimulál, élvezhetővé válik. Ám ezt csak én érzem így. A hódkórosok komolyan veszik a stílust is. Ez a bosszantó bennük. Csak hogy igazságos legyek. (Ja, és az nem lehet, hogy a provokatív állítások inkább kérdések?)


1.    zsu zsa    [2009-12-23  15:16]

Most komolyan, ez az ambiguitás már mégis sok, nem? Nem kéne behódolnunk a hódkórosok mohóságának a hungarológia nevében. Mi a tudomány? Szöveghalom, amiben magyarban is létező szavakat ógörög, és latin eredetű angol megfelelőik magyarul ragozott formáival helyettesítünk. Kit akarunk kizárni a köreinkből ezzel? Passzió filológia.


ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

Név:*
E-mail:
Web:
Hozzászólás:*
Mennyi három meg három?