HÍREK

2021-01-17

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

[2010-01-03 18:29]

BRIDGES PÉCS 2010: Elindult a regisztráció!

 

BRIDGES PÉCS 2010 Világkonferencia
2010. július 24-28., Pécs - Európa Kulturális Fővárosa, Magyarország

Jelentkezési határidők:
Konferencia-előadások: 2010. február 1.
Műhely-előadások: 2010. március 1.
Rövid előadások: 2010. március 15.
A jelentkezések elbírálásának határideje: 2010. március 25.
A jelentkezések véglegesítése: 2010. április 25.

Részletes program, konferencia-felhívás és jelentkezési információk (klikk)

2010-ben a Bridges Világkonferencia - Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában című találkozónak Pécs, Európa Kulturális Fővárosa ad otthont.

A több száz résztvevős, érdeklődők ezreit vonzó művészeti-tudományos rendezvény 1998-ban indult útjára az amerikai Kansas-ből és évente a földkerekség más-más országában kerül lebonyolításra. A konferencia célja a címben foglalt tudományközi és művészeti kapcsolódási lehetőségek, azaz "hidak" bemutatása, illetve a matematikai gondolkodás sokszínűségének, lehetőségeinek a nagyközönség számára is érdekes kulturális programok révén történő népszerűsítése. Résztvevői a világ vezető egyetemeinek matematikusai, művészek, tanárok, kutatók, zenészek, számítógépes szakemberek, szobrászok, táncosok és pedagógiai eszközfejlesztő cégek képviselői. A tanácskozás programjához minden érdeklődő számára nyitott kiállítások, interaktív műhelyek, játékos pedagógiai bemutatók, koncertek, matematikai színház és családi nap kapcsolódik.

A Bridges Pécs 2010 a glóbusz keleti felének első Bridges Világkonferenciájaként egyedülálló lehetőséget kínál térségünk művészeinek és tudósainak nemzetközi szakmai kapcsolataik erősítésére, valamint tevékenységük széleskörű nyilvános bemutatására. Pécsett a művészet és a tudomány tendenciáinak érintkezését kiaknázó szemléletnek évszázados előzményei és jelenleg is élő hagyományai vannak. Ezért szimbolikus értékkel bír, hogy a 2007 óta zajló Pécs Ars GEometrica Nemzetközi Találkozó és Műhely által megalapozott Bridges Világkonferencia, 2010-ben Pécsett kerülhet megrendezésre.

A konferencia előadói szabadtéri helyszíneken, a nagyközönség számára is kipróbálható játékokkal, széleskörű érdeklődésre számot tartó bemutatókkal készülnek. Az esemény része a Bridges Családi Nap, amelynek keretében a találkozó témájával összefüggő közös játékokban vehetnek részt az érdeklődők, gyerekek és felnőttek egyaránt. A rendezvényre érkező matematikusok és művészek alkotásaiból kiállítás nyílik, amely megtekinthető a konferencia ideje alatt.

A 2010 júliusában megrendezett találkozó egyben jó alkalmat kínál Pécs városának a konferencia-turizmus helyi lehetőségeinek kipróbálására, ezen kívül a Bridges Organization tagjai keresik a helyi kutatócsoportokkal, intézményekkel, ipari szereplőkkel történő, művészeti-tudományos design-nal és alapkutatásokat igénylő termékfejlesztéssel kapcsolatos helyi együttműködési lehetőségeket.

Képes meghívó

Kapcsolat:
Fenyvesi Kristóf koordinátor

Rendezők:
Pécsi Kulturális Központ
- Pécs Ars GEometrica projekt és Bridges Organization (USA)

Megvalósul a Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Kapcsolódó hely:
ÉlményMűhely - Kreatív Iskolanap
Mozgalom az élményközpontú matematika-oktatásért


Bridges Pécs 2010 poszter

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2009-12-21 10:05]

A magyarságtudományok önértelmezései

"Az eredeztetés megszokott fordulata, hogy a szerző valamelyik bibliai hőstől származtatja népét. A magyarsággal kapcsolatban több bibliai név is felmerült, akikkel eleinket kapcsolatba hozták. A 10. századi Nyugat-Európában felmerült az a nézet, hogy a kalandozó magyarok Góg és Magóg népe, akik a végítélet előtt jönnek el."

Dobos István és Bene Sándor professzor urak szerkesztésében megjelent a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság kiadásában a doktoriskolák II. nemzetközi konferenciájának (Budapest, 2008. augusztus 22-24.) teljes anyaga.

Benne FENYVESI Kristóf: Genealógia, kultúra, tudomány (Az önmegfigyelés megfigyelése és a magyarságtudományok).

Az előadás elérhető itt, a teljes kötet pedig itt.

Gerhes Gábor: Letakart harcosok

Gerhes Gábor: Letakart harcosok

Hozzászólások  (3)
Új hozzászólás

 


[2009-12-06 21:24]

Látás - Tekintet - Pillantás

Megjelent a Látás - tekintet - pillantás című kötet Kovács Éva, Orbán Jolán és Kasznár Veronika szerkesztésében a Gondolat Kiadónál.

Látás - tekintet - pillantás

Benne többek között: Fenyvesi Kristóf - "Önarckép álarcokban". Az önprezentáció és öninterpretáció szerepe Friedrich Nietzsche gondolkodásművészetében.

A kötet írásai a pécsi Modernitás - Kultúratudományi Doktori Program azonos című műhelybeszélgetésére készültek doktoranduszok és tutoraik tollából, és rendhagyó kísérletnek tekinthetők a magyar vizuális tudomány interdiszciplináris beágyazására.

Könyvbemutató 2009. december 10-én 18:00 órakor Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2009-12-06 21:05]

Avatarok Valparaiso-ban

2009. november 5-én AVATARES DE LA VIDEOCULTURA - politicas de la percepción en un mundo devenido imagen címmel került sor az Universidad Católica de Valparaiso konferenciájára Valparaiso-ban (Chile), amelyen "There is still no easy way to be democratic: digital storytelling in the digital age in Eastern Europe" címmel tarthattam előadást.

A konferencia blog itt található, a beszámoló pedig itt.

Fényképes utazás:

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2009-12-06 20:41]

Nietzsche és Chile

2009. november 2-4. között a Santiago de Chile-i Diego Portales Egyetem rendezésében került sor a nemzetközi NIETZSCHE AND THE BECOMING OF LIFE című konferenciára. A több mint 20 országból érkező 81 előadó között, a konferencia zárónapján tarthattam előadást angol nyelven: Body, epistemology and interpretation. The "corporeal unity" of Friedrich Nietzsche′s philological, philosophical and physiological investigations címmel.

Gary Shapiroval

Gary Shapiro professzorral

A konferencia honlapja itt található, az előadásom tartalmi kivonata pedig itt.
Konferencia-blog

2009 november 4-én éjszaka Santiagoban.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11