HÍREK

2021-01-17

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

[2010-03-10 12:42]

Előadás Helsinkiben

2010. február 23-án a Helsinki Egyetemen, Hannu Riikonen professzor úr doktori szemináriumán számoltam be kutatásaimról. Köszönöm Dr. Gerevich-Kopteff Évának, hogy közreműködött részvételem előkészítésében.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-02-07 08:50]

Többlet: a pécsi műhely

Megjelent a Többlet (az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapja) Bene Adrián által szerkesztett 2009/3. száma PÉCSI MŰHELY címen. A pécsi (és részben egyben jyväskyläi) doktoranduszok tanulmányai a Nietzsche-életmű, a gadameri hermeneutika, a fenomenológia és a feminista filozófia új vetületeit tárják fel. Írásaik részben a hermeneutika és a dekonstrukció erős pécsi beágyazottságát tükrözik, részben új területeket nyitnak a magyar filozófiai gondolkodás számára.

Tobblet

Fenyvesi Kristóf a Nietzsche-kutatás új tendenciáihoz kapcsolódva a testtanulmányokat vonja be elemzésébe; Horváth Péter Nietzsche esztétikájának és nyelvfelfogásának kapcsolatát tárja fel; Böhm Gábor Gadamer hermeneutikájának módszerfogalmát szembesíti annak kritikáival; Görföl Balázs az esztétikai tudat gadameri dekonstrukcióját vizsgálja, Lőrincz Noémi Jan Patocka csekély magyar recepcióval rendelkező könyvét, A természetes világ mint filozófiai problémát tárgyalja; Zsák Judit a kortárs olasz feminista filozófiát mutatja be.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-02-07 07:54]

A Bridges San Francisco-ban

Pécs városa, mint a Bridges Világkonferencia házigazdája mutatkozott be San Francisco-ban.

Az idei pécsi kultúrfővárosi évad egyik nagyszabású rendezvénye, a Bridges Pécs 2010 Világkonferencia is bemutatkozott az USA legjelentősebb matematikai rendezvényén, a 6000 résztvevős Joint Mathematics Meetings elnevezésű konferencián. A látogatók sokaságát vonzó  eseményen Reza Sarhangi, a Bridges Organization elnöke mutatta be a 2010. júliusában a Pécsi Kulturális Központtal együttműködésben megrendezendő Bridges Világkonferencia meghívófilmjét, amelyben Magyarország és Pécs művészeti és tudományos értékeiből kaphattak a résztvevők ízelítőt. A szervezet elnöke a jelenlévőknek személyesen beszélt a 2008-ban Pécsett szerzett élményeiről, és a pécsi konferenciához kapcsolódó programokról.

Reza Sarhangi

Reza Sarhangi a Pécs Ars GEometrica 2008-on

A szakmai program mellett ismeretterjesztő  és művészeti-tudományos kiállításokat, filmes, zenei és színházi eseményeket is felvonultató pécsi Bridges nem csak a matematikai összefüggéseket kutató szakembereknek szolgál majd meglepetésekkel. A Bridges Családi Napja és Művészeti-tudományos Vására is számos érdekességet ígér, hiszen ott a konferencia 30-40 országból érkező résztvevőinek munkáival, s magukkal az alkotókkal is találkozhatunk.

Reza Sarhangi képes beszámolója az eseményről.

Hozzászólások  (1)
Új hozzászólás

 


[2010-01-03 20:32]

DEMÓVERZIÓ a Kalligram folyóiratban

DEMÓVERZIÓ címmel megjelent a Kalligram folyóirat 2010 januári száma, amely Fenyvesi Kristóf (Jyväskylä-i Egyetem, Finnország) szerkesztésében és bevezetőjével ad ízelítőt a digitális játékkutatás és az ergodikus irodalomelmélet legfrissebb tendenciáiból. A tanulmányok előadás formájában hangzottak el a Pécs Ars GEometrica 2009 Nemzetközi Találkozó és Műhely ′Digitális Kultúra′ szekciójában.

A tanácskozás témaadó előadói olyan nemzetközi hírű szakemberek voltak, mint a Cybertext Yearbook szerkesztői Raine Koskimaa és Markku Eskelinen, aki a Game Studies játékkutatási folyóirat alapító szerkesztője és író is egyben. A finnországi kutatókon kívül Kiss Miklós, a Groningeni Egyetem (Hollandia) tanára, illetve a Pécsi Tudományegyetem tanárai Kiss Gábor Zoltán és Gyuris Norbert járultak hozzá előadásaikkal ahhoz a nemzetközi tudományos együttműködéshez, amely a 2008-ban napvilágot látott NARRATÍVÁK 7. - Elbeszélés, játék és szimuláció a digitális médiában (Kijárat Kiadó, 2008) című kötet nyomán vette kezdetét Thomka Beáta (Pécsi Tudományegyetem) és Tuomo Lahdelma (Jyväskylä-i Egyetem, Finnország) professzorok szakmai támogatásával.

A szerzők köszönik Beke Zsoltnak, a Kalligram szerkesztőjének munkáját.

Kalligram

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-01-03 19:47]

Kettős könyvbemutató

2010. január 6., szerda, 18 óra

Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcel terem
7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.

Terítéken a szerző-házaspár legújabb kötetei
A folklorista Kriston Vízi József: Szalmabáb a kerékpáron, valamint a gyermek-központú pedagógus Bordi Zsuzsanna: A 4. b foglya című könyvének bemutatója.

Szalmabáb 4b

A szerzőkkel Fenyvesi Kristóf beszélget.

A könyvek a PONT Kiadó gondozásában jelentek meg.

Az eseményre a belépés díjtalan.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11