HÍREK

2021-01-17

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

[2010-04-24 11:30]

Látszattani Leckék a Lettre-ben

gyenis

Gyenis Tibor: Ilonka néni a tiszta formák kompozíciójával álmodott (1999)

Megjelent a Magyar Lettre International 2010./1. tavaszi száma, Pécs és a pécsiek tematikával és Gyenis Tibor képeivel.

A folyóirat Látszattani leckék címmel közli Fenyvesi Kristóf írását is a 2007-ben indult Pécs - Ars GEometrica Nemzetközi Találkozóról, Erdély Dániel spidronjáról és Orosz István munkáiról.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-04-24 10:08]

Kultikus Revelációk - Hungarológiai Kísértetek

Cultic Revelations : Studies in Modern Historical Cult Personalities and Phenomena címmel, Anssi Halmesvirta (Jyväskyläi Egyetem) szerkesztésében megjelent a Spectrum Hungarologicum digitális kiadványsorozat 4. darabja.

TotEndre

Tót Endre: TÓTálÖRÖMÖK / Örülök, ha újságot olvashatok, 1973/75

A könyv letölthető itt!

A kötet technikai szerkesztését Dusnoki Gergely és Fenyvesi Kristóf végezték.

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-04-24 09:09]

A nietzschei narratívák után...

Sikerrel zárult a 2010. március 17-18-án Finnországban, a Jyväskyläi Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Nietzsche Szimpózium. Az "Életrajz, történelem, poétika és filozófia a nietzschei narratívák után" tematikájú találkozó keretében 3 kontinens 16 kutatója tartott előadást. A konferencia anyagaiból kötet és folyóirat különszám is készül, 2011-ben az eseménysorozat folytatását tervezzük.

A szervezők köszönik a szimpózium fővédnökének, Dr. GARY SHAPIRO-nak (University of Richmond, USA), Rainer J. Hanshe-nek, a Nietzsche Circle (New York, USA) alapítójának és Vály Sándor (Helsinki) képzőművésznek, hogy lelkes érdeklődésükkel pártfogásukba vették a rendezvényt.

LETÖLTHETŐ KONFERENCIA-FÜZET (Vály Sándor munkája, pdf, 6,5 MByte)

LETÖLTHETŐ KONFERENCIA-PLAKÁT (Vály Sándor munkája, jpg, 350 KByte)

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-04-23 15:25]

ÉlményMűhely Pedagógusoknak Miskolcon

Az ÉlményMűhely – Mozgalom az Élményközpontú Matematika-oktatásért művészekből, tudósokból és pedagógusokból álló csapata 2010. április 7-én a miskolci Városi Pedagógiai Intézetben mutatta be tevékenységét.

A pedagógusoknak szóló Kreatív Iskolanapra, csaknem száz tanár látogatott el, akik Dr. Bérczi Szaniszló (ELTE) és Kabai Sándor  Szerkezetek kutatása a molekuláktól az űrállomásokig”, majd pedig Kelle Antal designer, mérnök „A művészet, a tudomány és játék a határán” című előadását követően, hat különböző műhely munkájában vettek részt.

A nyitóelőadásokhoz kapcsolódó műhelyek mellett, Dr. Klein Sándor (PTE) gondolkodásfejlesztő játékokat, Saxon-Szász János és Dárdai Zsuzsa (MADI) a SAXON-POLIUNIVERZUM játék-kollekciót, Dr. Stettner Eleonóra M. C. Escher mintáinak háromdimenziós modellezését, Szabó Ildikó (ANK – Pécs) pedig George Hart (USA) matematikai papírszobrának elkészítését és pedagógiai alkalmazhatóságát mutatta be.

A napot Dr. Klein Sándor által facilitált Rogers-beszélgetés, majd pedig az első magyarországi ZomeTool munkacsoport két tagja, Dr. Stettner Eleonóra és Szabó Ildikó által vezetett „Matematikai Testépítő Műhely” zárta. Az ÉlményMűhely projekt műhelyvezetői a 2010 júliusában Pécsett megrendezésre kerülő Bridges Világkonferencia matematika-pedagógiai fontosságára is felhívták a jelenlévők figyelmét.

A pécsi és kaposvári ÉlményMűhelyek sikere után, a miskolci esemény fogadtatása is azt bizonyítja, hogy a tanárok között nagy igény és érdeklődés mutatkozik az innovatív pedagógiai gyakorlatok cseréjére, a matematika játékos tanításában rejlő lehetőségek élményszerű, közös felfedezésére. Az ÉlményMűhely – Kreatív Iskolanapot megalapozó szemlélet átadását fontosnak tartva, a program elindítója Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem, Finnország), Dr. Stettner Eleonóra és Szabó Ildikó szakkonferenciákon is bemutatják törekvéseiket. A közeljövőben megrendezendő Művészeti nevelés az iskolában és az iskolán túl - konferencia kerekasztal-beszélgetésén az ÉlményMűhely projektet Szabó Ildikó képviselheti majd.

A kultúra.hu beszámolója az eseményről itt olvasható!

Hozzászólások  (0)
Új hozzászólás

 


[2010-03-10 12:59]

II. Nemzetközi Nietzsche Szimpózium Finnországban

A Jyväskyläi Egyetem Magyarságtudományi Doktori Iskolája rendezésében 2010. március 17-18-án kerül sor a II. Nemzetközi Nietzsche Szimpóziumra Jyväskylä-ben, Finnországban. A találkozó címe: Életrajz, történelem, poétika és filozófia a nietzschei narratívák után.

A szimpózium fővédnöke: Dr. GARY SHAPIRO (University of Richmond, USA)

NietzscheCover

Események:
2010. március 17.
- Konferencia-szekciók 14 órától 20 óráig - Jyväskyläi Egyetem, JT 120 Juomatehdas

2010. március 18
- Konferencia-szekció 10 órától 12 óráig - Jyväskyläi Egyetem, JT 120 Juomatehdas
- A DIONÜSZOSZI LABIRINTUS: IRODALMI MULATSÁG A NIETZSCHEI NARRATÍVÁK UTÁN
3 órától 6 óráig az Írók Házában (Seminaarinkatu 26 B, Jyväskylä)

Témaadó előadók: Prof. TARMO KUNNAS (Jyväskylä University, Finland), RAINER J. HANSHE (The City University of New York; Nietzsche Circle, USA), Associate Prof. JARMO VALKOLA (Tallinn University, Estonia), Prof. CAMELIA ELIAS (Roskilde University, Denmark)

További előadók: PhD. Adrián BENE (Pécs University, Hungary), Anthony DURITY (National University of Ireland, Galway), Mohsen EMADI (Jyväskylä University), Kristóf FENYVESI (Jyväskylä University), Jaana JANHILA-ANTTONEN (Jyväskylä University), Sándor KLAPCSIK (Jyväskylä University), Noémi LŐRINCZ (Jyväskylä University), PhD Risto NIEMI-PYNTTÄRI (Jyväskylä University), Giovanna di ROSARIO (Jyväskylä University), Henna SEINÄLÄ (Jyväskylä University), Filip SIKORSKI (Helsinki University), Taneli VIITALA (Jyväskylä University)

A TELJES PROGRAM ELÉRHETŐ ITT

LETÖLTHETŐ KONFERENCIA-FÜZET (Vály Sándor munkája, pdf, 6,5 MByte)

LETÖLTHETŐ KONFERENCIA-PLAKÁT (Vály Sándor munkája, jpg, 350 KByte)

Rendezvényinformációk, kapcsolat

Szervezők:
Prof. Tuomo Lahdelma, Hungarian Studies Program, Jyväskylä University
Fenyvesi
Kristóf, PhD hallgató, Hungarian Studies, Jyväskylä University
Rainer J. Hanshe, The Nietzsche Circle, USA

Hozzászólások  (1)
Új hozzászólás

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11